Тук пускайте всичко, свързано с второстепенните герои в ХП.
Семейство:Лили и Джеймс Потър:
Родителите на Хари се запознават в "Хогуортс". Изключително могъщи магьосници, членове на Ордена. Когато Волдемор се опитва да убие Хари, те се жертват за него.
Лили: "- И баща ти идва... Иска да те види... всичко ще е наред... дръж се..."
Джеймс: "- Когато тази връзка се скъса, ние ще останем още няколко мига... за да ти дадем време... трябва да стигнеш до летекода, той ще те отнесе в "Хогуортс"... Разбра ли ме, Хари?"
Сириус Блек:
Най - добрият приятел на Джеймс, кръстник на Хари. Дълги години лежи в Азкабан, въпреки че е невинен. Убит от братовчедка си Белатрикс Лестранж по време на битката в Министерството.
" - Ще те разбера, естествено, ако предпочетеш да останеш със своите леля и вуйчо. - Но... Е, помисли си... ако поискаш... друг дом..."
Училище "Хогуортс":Албус Дъмбълдор:
Най - великият магьосник, директор на "Хогуортс", основател на Ордена на феникса. Известен с победата си над черния магьосник Гриндълуолд, с откриването на 12 - те употреби на змейската кръв и с работата си по алхимия с Н. Фламел. Единственият магьосник, от когото Волдемор се страхува. Убит от Снейп в ХП 6.
"... Различните обичаи и езици нямат значение, ако целите ни са еднакви, а сърцата - отворени..."
"... Това, че си бил обичан толкова горещо - дори ако човекът, който те е обичал, си е отишъл, - ще ти даде завинаги някаква защита... "
Минерва Макгонъгол:
Помощник - директор в "Хогуортс", ръководител на дом Грифиндор, преподава трансфигурация. Много строга, но справедлива; зоомаг (превръща се в котка), член на Ордена на Феникса.
" - Потър - подхвана с кънтящ глас - аз ще ти помогна да станеш аврор, дори това да е последното, което ще направя! Ще се постарая да постигнеш нужните резултати, даже и да се наложи да те обучавам нощем!"
Сивиръс Снейп:
Учител по отвари с влечение към Защита срещу Черните изкуства; най - омразният преподавател на Хари. Враг на Джеймс Потър; влюбен в Лили. Дали е зъл или добър се разбира в ХП 7.
" - А да - каза тихо, - Хари Потър. Нашата нова... знаменитост."
Приятели:Рубиъс Хагрид:
Полувеликан, пазач на ключовете и дивеча в "Хогуортс" (обожава всякакви страховити и опасни същества), преподавател по грижа за магически създания и верен приятел на Хари. Несправедливо изключен в трети курс от училището, по - късно Хари, Рон и Хърмаяни изчистват това петно от името му.
" - НИКОГА - гръмна гласът му - ... НЕ ОБИЖДАЙ... АЛБУС... ДЪМБЪЛДОР... ПРЕД... МЕН!"
Фред и Джордж Уизли:
Братя - близнаци, които обичат да погаждат номера и често нарушават правилата. Не завършват седмата си година в "Хогуортс" и откриват магазин на ул. "Диагон - али".
" - Нищо не съм му давал - ухили се хитро Фред. - Просто го изпуснах... Сам си е виновен, че го е изял. Аз не съм го карал."
" - Колко дълъг стана езикът му? - нетърпеливо попита Джордж."
Невил Лонгботъм:
Невил израства при строгата си баба - родителите му биват измъчвани от поддръжниците на Черния Лорд. Отначало е изключително разсеян и слаб ученик, но по - късно се включва във ВОДА и участва в битката в Министерството на магията.
" - Всички бяхме заедно във ВОДА - намеси се тихо Невил - нали уж се готвехме да се сражаваме срещу Вие - знаете - кого? Сега за пръв път имаме възможност да направим нещо истинско... или е било само игра?"
Луна Лъвгуд:
Мило и интелигентно, но малко странно момиче, често неразбирано и изолирано от съучениците си. В 4 - ти курс се включва във ВОДА и се сприятелява с Хари, Рон, Хърмаяни, Невил и Джини. Участва в битката в Министерството.
" - Във ВОДА ми харесваше! Научих от теб куп неща!
- И на мен ми беше приятно - подкрепи го ведро Луна. - Струваше ми се,
че имам приятели."
Тримагическият турнир:Седрик Дигъри:
Ученик от Хафълпаф, капитан и търсач в куидичния отбор на своя дом. Приятел на Чо Чан. Избраник от "Хогуортс", победител (заедно с Хари) в Тримагическия турнир. Смел, умен, лоялен, благороден, честен, трудолюбив, старателен и упорит в учението, мил, добър и верен приятел - Седрик е направо златното дете на училището. Той е най - красивият, но и най - трагичният персонаж в ХП 4. В края на третото изпитание бива убит от Петигрю по заповед на Черния Лорд.
"... Седрик поклати глава и направи няколко крачки към проснатия паяк, отдалечавайки се от купата.
- Не - каза той."
" - Ти заслужаваше повече точки на второто изпитание - не отстъпваше Седрик - Забави се, за да освободиш всички заложници. Аз трябваше да го направя."
Фльор Делакор:
Ослепително красива французойка от академията за вълшебство "Бобатон" (баба й е вийла) с дълга сребристоруса коса и сини очи. Способна и умна магьосница, на 4 - то място в Тримагическия турнир. В ХП 7 се омъжва за Бил Уизли.
" - Погррижете се... за Габрриел - каза й тя, все още разтреперана, после се обърна към Хари: - Ти я спаси - изрече тя на един дъх, - макарр да не беше твой заложник..."
Виктор Крум:
Световно известен играч по куидич в българския национален отбор. Учи в института за магия "Дурмщранг". В ХП 4 е избран да участва в Тримагическия турнир (3 - то мясо). Влюбва се в Хърмаяни и отива с нея на Коледния бал.
" - И ние имаме такъв замък, макар да не е чак толкова голям и с такива удобства... Около него има по - големи поляни от тези... Обаче през зимата се стъмва рано и не можем да прекарваме много време навън. Ама през лятото летим всеки ден над езера и планини..."
Любов:Чо Чан:
Изключително красиво, умно и чувствително момиче от Рейвънклоу. Приятелка на С. Дигъри и първата любов на Хари. След ХП 4 "... тъгува много заради смъртта на Седрик. Освен това се чувства объркана, защото харесваше Седрик, а сега харесва Хари и не може да реши кой й допада повече. Измъчва се и от угризения на съвестта, мисли, че наскърбява паметта на Седрик като се целува с Хари, безпокои се и какво ще си кажат всички, ако тръгне с него. Вероятно не е наясно и с чувствата си, защото тъкмо той е бил със Седрик, когато е загинал, та всичко е много объркано и болезнено..." В ХП 5 Чо се включва във ВОДА въпреки забраната на родителите си: "... Чо вдигна гордо глава. - Но ако си въобразяват, че след онова, което сполетя Седрик, няма да се сражавам с Ти - знаеш - кого...". Двамата с Хари стават все по - близки, но за жалост връзката им не продължава дълго и се разделят.
" - Извинявай - изхлипа. - Сигурно... сигурно е от това, че учим всички тези неща... просто се запитах дали... дали ако той ги е знаел... е щял да остане жив..."
" - Знаеш ли, наистина п-п-преподаваш много добре - усмихна се през сълзи Чо. - Никога преди не бях успявала да зашеметя... нещо... Наистина те харесвам, Хари."
Джини Уизли:
Сестра на Рон, силна магьосница и лудо влюбена в Хари. В ХП 2 е отвлечена от Волдемор, но Хари я спасява. Джини е весела и жизнерадостна и много момчета я харесват. Членува във ВОДА, участва в битката в Министерството. На 16 г. Хари изведнъж разбира, че също я харесва, но не може да остане с нея, защото трябва да намери останалите хоркрукси и да се подготви за последната битка с Черния Лорд.
" - Но ти беше зает да спасяваш магьосническия свят - рече Джини с едва загатната усмивка. Е... не бих казала, че съм изненадана. Знаех си, че накрая ще стане точно така. Знаех, че няма да бъдеш напълно щастлив, освен ако не преследваш Волдемор. Може би тъкмо затова те харесвам толково много."
Врагове:Лорд Волдемор:
Наследник на Слидерин, израснал в приют. Изключително красив и силен ученик, със силно влечение към Черните магии. По - късно създава хоркруксите, започва да набира последователи и става най - могъщият черен магьосник на всички времена. Когато научава за Пророчеството, убива Лили и Джеймс Потър, но Хари оцелява, а магията на Лорда се обръща срещу самия него. Волдемор загубва силите си и дълги години се крие в Албания. В ХП 4 с помощта на Опаш успява да се въздигне отново и завладява Министерството на магията и "Хогуортс". Сега и двамата с Хари знаят, че докато единият е жив, другият не може да оцелее.
"... Няма добро и зло, има само власт и такива, които са прекалено слаби, за да я потърсят..."
Драко Малфой:
Ученик от Слидерин, чистокръвен магьосник, мразещ мъгъли и мъгълокръвни. Враг на Хари още от 1-ви курс; винаги придружаванот "телохранителите" си Краб и Гойл. На 16 г.се присъединява към Волдемор. Възложена му е задачата да убие Дъмбълдор, но не успява (Снейп я извършва вместо него).
" - Скоро ще откриеш, че някои магьоснически семейства са много по - добри от други, Потър. Не ти трябва да се сприятеляваш с неподходящия вид.
Той подаде ръка да се ръкува с Хари, но Хари не я пое.
- Мисля, че мога да реша сам кой е неподходящият вид, благодаря - отвърна хладно той..."